Jedlo, Nezaradené
Leave a comment

Fazuľová omáčka s vanilkou a dusenou zeleninou s tekvicovým olejom

Fazuľová omáčka bola v našej rodine popri zemiakovej vždy hlavným omáčkovým ťahúňom. Áno, myslím tým prívarok, ale v našej kuchyni sa nikdy nevyslovilo toto slovo. Asi to bolo spôsobené vplyvom školskej kuchyne, kde slovo prívarok znamenalo hustú, slanú, múčnu maltu. Pozdravujem pani kuchárku Čipákovú, na ktorú dodnes spomínam. Takže ďalej pokračujem slovom omáčka. Najradšej som ju jedol studenú. Práve v období, keď sa všetko vonku zviechalo po studených dňoch, bola akýmsi prvým jarným osviežením. Snažil som sa tejto zimnej klasike vdýchnuť chuť jarného prebudenia práve vanilkou, ktorá pripomína osviežujúce mliečne dezerty a pridáva k chuti fazule viac slnka. No nedoprial som jej veľa priestoru, iba jemne kontrastuje s vínovou chuťou zeleniny. K tejto kombinácii si viem predstaviť pečenú kačicu alebo hus. K zelenine som dodal ešte orieškový šmrnc tekvicovým olejom a pár kvapiek hľuzovkového oleja spravilo tiež svoje. Zdá sa mi, že hľuzovka nepozná strednú cestu. Niektorí ju milujú a iní neznášajú. A čo ja? Čo myslíte? Veľa vôní a chutí, no všetky spolu dávajú zmysel.

IMG_3436

Fazuľová omáčka s vanilkou a zelenina dusená na víne s tekvicovým olejom

Fazuľa
½ strúčika cesnaku
1 struk vanilky

Zeler
Fenikel
Mrkva
Pór
Šalotka, prípadne cibuľa
Pol. l. masla
1 bobkový list
Suché biele víno
Smotana
Tekvicový olej
Čierne korenie
Soľ
Slnečnicové semienka

IMG_3306 copy

Omáčka
Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju uvaríme s polovicou strúčika cesnaku. Vody nalejeme iba toľko, aby bola hladina centimeter nad fazuľou. Keď fazuľa zmäkne, pridáme smotanu a vytretý vanilkový struk. Cesnak vyberieme a pomaly redukujeme, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou.

Dusená zelenina
Fenikel, zeler, mrkvu a pór nakrájame na jemné plátky. Šalotku posekáme na drobno a orestujeme na masle do mäkka, pridáme nakrájanú zeleninu s bobkovým listom, minútu ju restujeme, pridáme pohár bieleho vína, necháme odpariť alkohol. Pridáme za polievkovú lyžicu tekvicového oleja a  dolejeme vodou, no nie tak, aby v nej zelenina plávala, chceme ju iba pomaly dusiť 15 minút. Dochutíme soľou a korením na konci.

Slnečnica
Slnečnicové semienka opečieme na suchej panvici do hneda. Ešte horúce ich rozdrvíme na posýpku a pridáme soľ.

Na tanieri môžeme pridať na omáčku kvapky hľuzovkového oleja, alebo kúsky hľuzoviek v oleji.IMG_3326

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *