Už od detstva som s veľkou obľubou pozeral staré čierno-biele filmy. Z nich som presedlal na fotografiu. Čierno-bielej som sa nevedel nabažiť. Počas štúdia na vysokej škole som sa venoval dokumentárnym fotoesejám a ako študent som mal na to veľa voľného času. Po promóciách sa množstvo voľného času prudko zredukovalo a fotil som iba príležitostne. Ďalšia zmena v mojom živote prišla keď som absolvoval spontánny food trip po Toskánsku a od toho týždňa som neprestal variť. Začal som sa hlavne zaujímať o kuchyňu u nás doma a o rodinnú históriu, ktorá je úzko spätá s jedlom. Potešenie mojich blízkych jedlom sa stalo doslova fetišom. Milujem jednoduchú kuchyňu, kvalitné suroviny, ktoré dokážu spôsobiť rovnaké food porno ako Thomas Keller a jeho jedlo v knihe French Laundry.
Zbožňujem šaláty, hlavne odkedy sa u mňa pred pár mesiacmi objavil problém s trávením. Bavím sa experimentovaním s dresingom a niekedy natrafím na šialené kombinácie, ktoré aj napriek úcte k autorovi zatratím v záchodovej mise. V Indickej kuchyni ma oslovila intenzita zohriateho korenia a výroba marinád. Takáto marináda s nádychom východu dokáže skvele osviežiť môj šalát. Keď som ako chlapec chodil s rodičmi na dovolenky do Grécka, bol som závislý na syre feta, paradajkách s cibuľou a olivovým olejom. Chuť dobrej fety, ktorá obsahuje minimálne 70% kozieho mlieka ( zvyšok ovčie mlieko ). Na trhu je veľa „gréckych“ syro, ktoré sa fetu iba hrajú. Nikdy nezabudnem na pouličný trh v gréckom meste Molyvos , kde sme v uličkách pod pevnosťou natrafili na miestneho predajcu fety, ktorú mal uloženú v kozej koži. Ponúkal okoloidúcim ochutnávku, no každý ohŕňal nosom. Nakoľko sa pasujem do role ortodoxného ochutnávača, tak ma nič neodradí. Mal som šťastie, pretože som si vychutnal tú najlepšiu fetu svojho života. Môj hlad po nepoznaných chutiach ma už síce párkrát zradil a uviedol ma do potupných polôh pri toaletách alebo na okrajoch ciest, ale nič neľutujem.Tak ako sa spieva v slovenskom hip-hop songu : „Nelutujem“ ( to je asi všetko z môjho vzťahu hip-hopom ). Nie som síce člen potravinovej sekty, no i tak si dovolím radiť každému aby ochutnával a skúšal všetky chute. S jedlom je predsa veľká sranda. Skúste si namarinovať skvelý grécky syr a experimentovať s korením.
Marinovaná feta
Extra panenský olivový olej
Syr feta
Hrsť listov kari
½ pol.l. feniklových semien
½ pol.l. celej rasce
½ pol.l. horčičných semien
podľa chuti čili papričky
Na panvicu si nalejte jeden a pol decilitra oleja. Na miernom ohni ho zahrejte a pridajte korenie a papričky. Zohrievajte až kým nezacítite vôňu ingrediencií. Potom olej odstavte a nechajte vychladnúť. Opatrne vložte do pohára pokrájaný syr a zalejte ho pripraveným olejom aby bola feta pod jeho hladinou. Ak vám nebude stačiť priprávený olej zalejte ho čistým olivovým z fľaše. Do šalátu s fetou určite pridajte natrhané listy bazalky. V prípade teplého šalátu sa často používa kombinácia šošovice a marinovanej fety a bazalky.
“ Svet korenia je farebný ale aj čierno-biela je sexy „