![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2018/08/IMG_0645-420x560.jpg)
Rehydrovaná cuketa maslom a so šťaveľom
Tak sa mi zdá, že v našej záhrade sa objavili cukety až koncom 90. rokov. Jedno leto sa nám už z nejakej ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2018/08/IMG_0582-420x560.jpg)
Paradajky, burizony, kukurica a lašky
Posledné letá som protestne nevaril ani nefotil. Z horúcej kuchyne som sa pratal svinským krokom. Na jednej strane som prepotil o niečo menej ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2018/02/Tacos1-420x560.jpg)
Zelerové tacos a srdce
Od malička si pamätám, že sme mali doma pľúcka, srdcia, pečienky či držky. Bolo to normálne, lebo dobrého mäsa bolo ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/11/Kacacie1-420x560.jpg)
Kvaka, čierna reďkovka a kačacina
Vlak do Prahy je asi veľmi inšpiratívny – alebo je to iba tým, že potrebujem využiť 4 hodiny cesty s mizerným ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/10/Kel1-420x560.jpg)
Zemiaky, slanina, kel – Pyré prababičky a jesenná večera k sekere.
Celý víkend som trávil v Budapešti. Vychutnával som si popoludňajšiu kávu v malej zalezenej kaviarni v pasáži medzi dvomi blokmi, neďaleko Váci utca ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/06/salat3-420x560.jpg)
Záhrada a šalátová polievka ako predjedlo so zaúdeným jogurtom
Moji prarodičia boli veľmi skromní ľudia. Žili na statku v Nových Zámkoch a v ťažkých časoch vychovali 5 detí. Moja prababička bola znamenitá ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/06/Kralik6-420x560.jpg)
Králik domáci
Písať texty na etapy nie je mojím koníčkom. Ale prepisovať, to už áno. Aj tento článok som už dvakrát prepísal ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/04/tatark1-420x560.jpg)
Tatarák s medveďom
Konečne veľa zelenej. Zelená, ktorá je na tanieri, ale aj zelená tráva, na ktorej si môžem lebediť v parku s priateľmi. A ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/04/Koleno1-420x560.jpg)
Koleno, súčasť pivnej kultúry
Zábavka menom pracovné oblečenie mi spravila dlhodobý program, no zároveň aj veľkú radosť. To, čo ma inšpirovalo doteraz v kuchyni, ma ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/01/Untitled-1-copy-420x560.png)
Topinambur, med, vanilka, káva, medovka a olej z jedľe.
Mohlo to byť takto pred rokom, možno jeden mesiac, ako sa vraví, „plus-mínus, autobus“, keď som hľadal vhodnú kombináciu pre ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2017/01/mrkva3-copy-420x560.jpg)
Metamorfóza mrkvy ako zimné osvieženie
Keď cestujem na východ Slovenska po južnej trase, rád si pustím Bélu Bartóka a kochám sa otvorenou južnou krajinou. Tá hudba ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/12/Zelercombo-420x560.jpg)
Na zeler treba dospieť=Zeler, cviklový prach a prepálené maslo
Zeler je chuťová záhada. Prirovnal by som ho k červenému vínu. Na obe chute treba dozrieť, minimálne sa tak vraví ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/12/kacaciap1-420x560.jpg)
Vianočná glosa a pečienka s macerovanou cibuľou
Uverejnené v MAK magazín 12/2016
makmagazin.sk
Existuje obdobie, na ktoré keď si spomeniem, tak mi pred očami beží obraz ako z dobrej ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/11/Kai9-420x560.jpg)
Jedz a miluj s Kai
Kai a jej blog som sledoval už dlhší čas. Bol pre mňa vizuálne veľmi príťažlivý, hlavne bol iný ako väčšina ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/11/Baratfulehlavna1-420x560.jpg)
Barát füle – Dezert mojej prababičky a ucho pána Baráta
Moji prarodičia žili na štátnom statku, ktorý tu spravovali. Boli to veľmi skromní a obetaví ľudia plní lásky. Rovnako sa ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/10/kuratekvicabanner-420x560.jpg)
Aromatické kura, tekvica, prababkine jablká a kukuričná mrvenica
Takto pred rokom sme spolu s Melónom pripravovali recepty pre magazín Pyré. Bol to skvelý víkend, počas ktorého sme varili, jedli ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/10/magna1-420x560.jpg)
Magna pomáha deťom terapeutickou stravou
V Pakistane a Indii som videl, ako to v skutočnosti vyzerá, keď človek žije „z rúk do úst“ – aj to ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/09/Hribykombo-420x560.jpg)
Huby a Hríby
Recepty a fotografie boli uverejnené v mesačníku FOOD pre MF.
Číslo 08/2016
Dubáková zmrzlina
2 hrste sušených dubákov
500 ml mlieka
500 ml šľahačkovej smotany
1 ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/09/Soska1-420x560.jpg)
Šóška, boleň, fritovanie
Šóška je pre mňa nenahraditeľná chuť, ktorá vo mne evokuje rodinu a výsostne moju drahú babku, ktorá nám ju pripravovala ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/08/Uhorkamain-420x560.jpg)
Uhorková sezóna a uhorka na grile.
Uhorková sezóna je každé leto v znamení akéhosi ticha. U nás sa to však veľkým tichom nikdy nevyznačovalo. Väčšinou mama ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/08/Mainpicbryndza-420x560.jpg)
Bryndza s grilovaným karfiolom a cviklovým jogurtom
Pre niekoho je to borovička, no pre mňa je najslovenskejší produkt bryndza. V top reštauráciách zažíva tento rok veľký návrat ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/06/holubmain-420x560.jpg)
Holub s pyré z pečenej zeleniny a medovými ríbezľami
Pečené holuby nikomu do úst nepadajú. Vraví odveká fráza. Veru tak, nikdy v živote som túto situáciu nezažil, i keď ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/05/rebarb1-420x560.jpg)
Pečená rebarbora s mrveničkou a vtáčím mliekom
Internet je každoročne v takomto období zahltený postami o tom, ako kvitne baza. Robiť bazový sirup sa stalo národným športom všetkých ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/04/Kacacie1-420x560.jpg)
Kačacie prsia so žihľavovo-špenátovou omáčkou, púčiky medvedieho cesnaku
Ráno si zvyknem dať popri behu aj malú prechádzku, počas ktorej sa vydýcham a pospomínam si na recepty a nápady. Znie ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/04/MacekMelon1-2-420x560.jpg)
Pyré : Macek a Melón
Magazín PYRÉ / DECEMBER 2015 / JABLKO
O Melónovi a našom stretnutí som už písal v "Príbehoch". Ubehlo len pár mesiacov ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/04/redkovky1-420x560.jpg)
Dusené reďkovky s amarantom, tvarohom a petržlenovou penou
Pôvodne som chcel použiť hubu smrčok obecný, no ako to už býva s mojimi hubárskymi schopnosťami a šťastím, za tých ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/03/IMG_1255-2-420x560.jpg)
Semana Santa
Ešte pred svitaním som sa zobudil na hluk upratovacích áut v našej malej sevillskej uličke kúsok od ulice Francos. Cez ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/03/introjazyk-420x560.jpg)
Hovädzí jazyk s emulziou z medvedieho cesnaku a tymianovou soľou
Vyrastal som na južnom Slovensku, kde to na jar v záhradách a hájoch vonia práve jemnou cesnakovou arómou. Vraj prvé, ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/03/titulnaarticok-420x560.jpg)
Jeruzalemský artičok s fermentovanými orechmi a ľanovými oplátkami
Určite poznáte tie posledné jarné týždne, keď sa zima snaží z posledných síl zaujať naše oči. Vytvára atmosférické scenérie v ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/02/mainphotofazule-420x560.jpg)
Fazuľová omáčka s vanilkou a dusenou zeleninou s tekvicovým olejom
Fazuľová omáčka bola v našej rodine popri zemiakovej vždy hlavným omáčkovým ťahúňom. Áno, myslím tým prívarok, ale v našej kuchyni sa nikdy ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/02/srdcetitl5jpg-420x560.jpg)
Srnčie srdce marinované v borievkovej emulzii
To, aké jedlo budem prezentovať na mojom webe a akým spôsobom, bola moja dilema, ktorou som sa zaoberal už od počiatku ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/01/Paloobalka-1-420x560.jpg)
Kiro : Kuchyňa je môj labák
Často si ľudia mýlia naše hlasy v telefóne. V čase, keď som robil v lekárni, boli operátorky distribúcie zúfalé z toho, ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/11/Melonribs-420x560.jpg)
Melón : Ázijské rebrá
Rebrá
2kg bravčových rebier
Hrsť čerstvého koriandra
Sezamove semiačka
Arašidy
Chilli paprička
Marináda
2Pol.l sójovej omáčky
2 Pol.l. sezamového oleja
1 veľký strúčik cesnaku
1Pol.l. strúhaného zázvoru
1Pol.l. medu
3 jarné cibuľky
1 ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/09/milion1-420x560.jpg)
Zuzina : Millionaire Chocolate Squares
Na moju víkendovú návštevu vytiahla Zuzina eso z rukávu. Nie len tak náhodou si hovorí Dezertína. Pripravila mi karamelovú „bombu“, ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/11/pulledpork-420x560.jpg)
Melón : Trhané bravčové pliecko
2 kg bravčového pliecka
Pol.l. horčičného prášku
Pol.l. soli
Pol.l. čierneho mletého korenia
Pol.l. sušeného cesnaku
Pol.l. sušenej cibule
Čaj.l. rímskeho kmínu
Olivový olej ( prípadne bravčová ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/09/IMG_2167m-420x560.jpg)
Melón a Zuzina
V jedno jarné ráno mi prišla správa na messenger. Písal mi akýsi Peter (Melón). Vraj jeho tater Imrich, rovnako i môj, rozprával ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/08/Treska2n-420x560.jpg)
Treska s ružami
Stromy naokolo začali žltnúť a rána očerveneli. Vzduch je chladný, ale slnko ešte príjemne ohrieva. V tomto období pripravujem záhradu na ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2015/06/IMG_1673-420x560.jpg)
Andrej : Budúcnosť našich žalúdkov
V roku 2007 som napísal Andrejovi e-mail: Dobrý deň, pán doktor, rád by som fotil vašu prácu a chodil s vami ráno ...
Read More
Read More
![](http://maceklab.sk/wp-content/uploads/2016/01/startbw1-420x560.jpg)
O tom, že čierno-biela a jedlo sú moja vášeň.
Už od detstva som s veľkou obľubou pozeral staré čierno-biele filmy. Z nich som presedlal na fotografiu. Čierno-bielej som sa ...
Read More
Read More