Uhorková sezóna je každé leto v znamení akéhosi ticha. U nás sa to však veľkým tichom nikdy nevyznačovalo. Väčšinou mama vynadala otcovi – načo zasadil zase toľko uhoriek, že nie sme konzerváreň a že tie uhorky zbierala poslednýkrát. Potom sa spustila nálevová polemika, koľko čoho a prečo. Bol to už pre mňa taký klasický rodinný rituál, pretože mám podozrenie, že minimálne jeden z nich si ten recept každý rok pamätal. Plánovanie a správne načasovanie tejto akcie bolo rovnako dôležité ako nálev. Klasicky v deň určený na zaváranie sme mali v byte aspoň 30 stupňov. Octovo-kôprová vôňa, ktorá sa liala celým schodiskom aj z okolitých bytov, dávala na známosť všetkým mojim kamarátom, že ostať doma je kardinálna chyba, ak si chcú zachovať psychické zdravie. Radšej sme šli von drať vyschnutý trávnik s futbalovou loptou, prípadne sme do nemoty hrali „na jeden dotyk“. Poznáte to?
V záhrade som mal dve obľúbené miesta. Fóliu som mal rád, chytal som tam medvedíkov a privoniaval k vôni papriky, uhoriek a vdychoval toxickú mandľovú čo? vôňu? prchavých organických látok z fólie.
Medzi uhorkami som sa fakt bál. Okrem toho, že pichali a škriabali, boli dvakrát vyššie ako ja a na oplátku sa tam často zdržiavali sršne. Zaváralo sa aj tento rok, tradične bolo vonku 30 stupňov a ja som si popri nakladaní uhoriek do fliaš zmyslel, že ešte rozpálim gril. Už minulý rok mi učarovalo grilované ovocie a grilovaná zelenina, ktorú som priamo z grilu ponoril do bylinkovej marinády. Minulé leto som griloval červený melón ,ktorý vo vnútri príjemne skaramelizoval. Tentokrát som dal na gril veľkú šalátovú uhorku. Znie to šialene, ale výsledok je zaujímavý a veľmi letný. Horúca uhorka na povrchu nasaje aromatický olej a vo svojom vnútri si uchová svoju sviežu chuť.
Marinovaná uhorka s koriandrovou majonézou a paprikovou pastou
Šalátová uhorka
Majonéza (žĺtky, olej, dijonská horčica)
Koriander
Mäta
Čierne korenie
Soľ
Olivový olej
1 Cuketa
1 Citrón
300 g Červená paprika
Koriandrová majonéza
Majonézu si pripravíme klasickým spôsobom z oleja, vaječných žĺtkov a horčice. Mne sa vždy podarila finta s ponorným mixérom, kde je majonéza vyšľahaná za pár sekúnd. Množstvo postupov nájdete na internete, takže mi odpustíte, ak nebudem opisovať tisíckrát napísaný postup. Lístky koriandra rozmixujeme s trochou slnečnicového oleja na hladké pyré a to zamiešame metličkou do hustej majonézy. Prípadne dochutíme soľou a čiernym korením.
Papriková pasta
Červené papriky, pálivé, upečieme v rúre v celku do mäkka 30 – 40 minút na 180 °C. Papriky očistíme od semienok a rozmixujeme, pridáme soľ. Soľ je konzervant, preto sa riadime pomerom 75 g soli na 300 g papriky.
V mažiari rozdrvíme listy mäty so štipkou soli a olivového oleja. Takto si pripravíme aromatický olej. Ten prelejeme do misky, ktorá nebude zbytočne veľká. Jej objem by mal byť taký, aby sa nám uhorka celá ponorila do pripraveného oleja. Uhorku ogrilujeme pár minút z oboch strán a priamo z grilu ju vložíme do mätového oleja a necháme ju v ňom 10 minút. Vyberieme ju a necháme olej stiecť. Ak narazíte vo svojom okolí na kvety ďateliny, natrhajte ich na uhorku, dodajú jej príjemnú sladkastú chuť.
K tomu si môžeme pripraviť akýkoľvek šalát alebo cuketové plátky pokvapkané olivovým olejom a citrónovou šťavou.