Stromy naokolo začali žltnúť a rána očerveneli. Vzduch je chladný, ale slnko ešte príjemne ohrieva. V tomto období pripravujem záhradu na zimu. Dnes zostrihávam ruže. Spomenul som si na jednu letnú zábavu práve s ružami. Obvykle považujem tento kvet za klišé symbol lásky.
No v mojom svete sa zmenila na kuchynskú surovinu, ktorá vo mne zobudila staré laboratórne časy. Žiadnej láske som ju nedaroval, len som ju barbarsky natrhal a vydestiloval z nej ružovú vodu. V jednej knihe som totiž videl kombináciu kokosu, ruží a ryby. Na internete je dosť veľké množstvo videí, ako si zostaviť pomocou hrnca a misky jednoduchý kuchynský destilátor. Úprimne, je jednoduchšie si vodu kúpiť v obchode, ako oholiť susedove ruže. Takže, konečná kombinácia je ruža, kokos, mango, fenikel a chilli sambal. Priznám sa, že ma najprv množstvo ingrediencií – na celú stranu knihy – vydesilo, no nakoniec to bolo zábavné varenie vo svižnom tempe.
Dresing z ružovej vody
200 ml kokosového mlieka
3 citróny, z ktorých vytlačíme šťavu
hrsť citrónovej kôry
ružová voda
soľ
Pečená treska
treska (s kožou)
soľ
čierne korenie
olivový olej
mango
fenikel
čakanka
zelené jablko
hrsť koriandra
pol hrste mäty
Chilli Sambal
200 g chilli papriky
200 g cibule
200 g rajčín1 strúčik cesnaku
zázvor (vo veľkosti cesnakového strúčiku)
polievková lyžica vínneho octu
voda
olej
soľ
Najprv si pripravte chilli sambal. Papriku, cibuľu, rajčiny a plátky zázvoru nakrájajte na drobno alebo použite robota. Na panvici si ohrejte olej a pomaly zarestujte rozotrený cesnak, skutočne iba krátko. Pridajte nasekanú zmes. Zarestujte dve minúty a pridajte vodu, ale v malých množstvách, aby vám to všetko neplávalo. Miešajte 3 minúty a postupne pridávajte vodu. Pridajte ocot, znížte teplotu a minútu miešajte. Sambal nechajte vychladnúť.
Kokosové mlieko, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, štipku soli a pár kvapiek ružovej vody spolu zmiešame. Postupne pridajte ingrediencie podľa chuti.
Zapnite si rúru na 180 °C.
Fenikel, mango a jablko si na jemno pokrájajte. Na panvicu položte nakrájaný fenikel a pridajte trochu citrónovej šťavy, aby sa nepripálil na strednom ohni. Keď začne mäknúť, pridajte mango, čakanku a jablko. Stále prehadzujte, až kým všetko nezačne mäknúť. Odstavte na bok, pridajte koriander, mätu a premiešajte.
Tresku opečieme na malom množstve olivového oleja kožou dolu. Hornú stranu osolíme, okoreníme a potrieme pripraveným sambalom. Asi po 2 minútach vložíme panvicu do rúry na maximálne 4 minúty. Pokúste sa preto neupiecť rúčku panvice a zvoľte radšej kovovú. Rada na záver, už niekoľkokrát som skončil zo zábalom na dlaniach, keď som automaticky siahol po žeravej rúčke panvice holou rukou. Tak pozor a bavte sa!