Magazín PYRÉ / DECEMBER 2015 / JABLKO
O Melónovi a našom stretnutí som už písal v „Príbehoch“. Ubehlo len pár mesiacov a už sme spolu robili na článku pre magazín PYRÉ.
Dva a pol chlapa
Milujeme jedlo. Je to také jednoduché, ako to znie.
Na jeseň minulého roku mi (Macekovi) môj tater povedalo jednom svojom kamarátovi, ktorý sa uňho tiež necháva tetovať, že by sme sa raz určite mali stretnúť. Vraj by sme si celkom iste rozumeli. Na jar tohto roku mi raz ráno pípol mobil. Prišla správa, ktorú písal nejaký Peter (Melón). Videl, že som mu na webe lajkol jedlo, ktoré varil a potom si spomenul na tatera, ktorý mu vravel to isté, čo mne – že pozná niekoho, s kým by sa mal raz určite stretnúť. I stalo sa. Vybral som sa teda do Brna a stretli sme sa. Dvaja ochutnávači, foodloveri a zanietení kuchári. Asi to chcel osud… alebo ako Peter a.k.a Melón hovorí „ škoda, že sme hetero, mali by sme to jednoduchšie!“. Jeden z výsledkov nášho spojenia vám teraz chceme predstaviť. Aak vám najbližšie niekto na to, že ste hladní, odpovie „daj si jablko“, ukážte mu nasledovné strany. Na fotke zapózoval pes Majlo ako „pol chlapa“.
Maslové jablká so zaúdeným baklažánom
1 veľký baklažán
2 kyslé jablká
1/2 PL olivového oleja
1 PL masla
1 strúčik cesnaku
hrsť uvareného cíceru
šťava zo 1/4 citróna
1 čerstvá čili paprička
1 ČL krištáľového cukru
štipka soli
štipka čierneho mletého korenia
hrsť čerstvého koriandra
Špičkou noža urobíme malú dierku do baklažánu pri stopke a na druhom konci. Na plynový horák položíme sieťku a na ňu baklažán. Ten opečieme do čierna, až sa šupka zošúverí a bude vyzerať ako keby vyfučal. Baklažán tak získa jemnú krémovú textúru s údenou chuťou. Potom ho jemne rozrežeme a vydlabeme vnútro do misky. Na panvici si roztopíme maslo, pridáme na drobno pokrájané jablká. Restujeme ich pár minút, kým nedostanú zlatistý maslový nádych. Baklažán v miske pokvapkáme šťavou z citrónu, pridáme cukor, soľ, olej, čierne korenie a nadrobno pokrájanú čili papričku. Cesnak naškriabeme nožom, pridáme do misky a premiešame. Pridáme jablká, koriander a cícer. Nakoniec posypeme pistáciami alebo mandľovými lupienkami.
Double apple pečený bôčik s gremolatou
Na mäso:
1 kg bravčového bôčiku
5 kyslých zelených jabĺk
3 ks badiánu
1 PL soli
1 ČL mletého čierneho korenia
2 PL olivového oleja
1 PL medu
1 PL masla
Na gremolatu:
1 kyslé zelené jablko
1 čerstvá čili paprička
za hrsť petržlenovej vňate
šťava z 1 limetky
1 ČL olivového oleja
Nahrejeme rúru na 160 °C. Kožu bôčika jemne narežeme ako šachovnicu. Potrieme olivovým olejom a dobre nasolíme z oboch strán. Vmasírujeme do mäsa čierne korenie. Kožou dole položíme bôčik na studenú panvicu. Dáme na sporák a na najväčšom ohni upečieme kožu do chrumkava. Potom doopekáme mäso zo všetkých strán. Orestovaný bôčik preložíme do pekáča a prelejeme výpekom z panvice. Pridáme badián a na väčšie kusy pokrájaných 5 jabĺk. Pečieme 2 – 2,5 hodiny. Po upečení necháme mäso odstáť a zatiaľ si pripravíme pyré z jabĺk. Upečené jablká z pekáča rozmixujeme, pridáme polievkovú lyžicu výpeku, med, maslo a dobre zamiešame. Na gremolatu si nadrobno nakrájame zvyšné jablko, pridáme rovnako nadrobno nakrájanú čili papričku, limetkovú šťavu, petržlenovú vňať a zvyšok olivového oleja. Všetko dôkladne premiešame.