Rehydrovaná cuketa maslom a so šťaveľom
Tak sa mi zdá, že v našej záhrade sa objavili cukety až koncom 90. rokov. Jedno leto sa nám už z nejakej ...
Read More
Read More
Paradajky, burizony, kukurica a lašky
Posledné letá som protestne nevaril ani nefotil. Z horúcej kuchyne som sa pratal svinským krokom. Na jednej strane som prepotil o niečo menej ...
Read More
Read More
Zelerové tacos a srdce
Od malička si pamätám, že sme mali doma pľúcka, srdcia, pečienky či držky. Bolo to normálne, lebo dobrého mäsa bolo ...
Read More
Read More
Kvaka, čierna reďkovka a kačacina
Vlak do Prahy je asi veľmi inšpiratívny – alebo je to iba tým, že potrebujem využiť 4 hodiny cesty s mizerným ...
Read More
Read More
Zemiaky, slanina, kel – Pyré prababičky a jesenná večera k sekere.
Celý víkend som trávil v Budapešti. Vychutnával som si popoludňajšiu kávu v malej zalezenej kaviarni v pasáži medzi dvomi blokmi, neďaleko Váci utca ...
Read More
Read More
Záhrada a šalátová polievka ako predjedlo so zaúdeným jogurtom
Moji prarodičia boli veľmi skromní ľudia. Žili na statku v Nových Zámkoch a v ťažkých časoch vychovali 5 detí. Moja prababička bola znamenitá ...
Read More
Read More
Králik domáci
Písať texty na etapy nie je mojím koníčkom. Ale prepisovať, to už áno. Aj tento článok som už dvakrát prepísal ...
Read More
Read More
Tatarák s medveďom
Konečne veľa zelenej. Zelená, ktorá je na tanieri, ale aj zelená tráva, na ktorej si môžem lebediť v parku s priateľmi. A ...
Read More
Read More
Koleno, súčasť pivnej kultúry
Zábavka menom pracovné oblečenie mi spravila dlhodobý program, no zároveň aj veľkú radosť. To, čo ma inšpirovalo doteraz v kuchyni, ma ...
Read More
Read More
Topinambur, med, vanilka, káva, medovka a olej z jedľe.
Mohlo to byť takto pred rokom, možno jeden mesiac, ako sa vraví, „plus-mínus, autobus“, keď som hľadal vhodnú kombináciu pre ...
Read More
Read More
Metamorfóza mrkvy ako zimné osvieženie
Keď cestujem na východ Slovenska po južnej trase, rád si pustím Bélu Bartóka a kochám sa otvorenou južnou krajinou. Tá hudba ...
Read More
Read More
Na zeler treba dospieť=Zeler, cviklový prach a prepálené maslo
Zeler je chuťová záhada. Prirovnal by som ho k červenému vínu. Na obe chute treba dozrieť, minimálne sa tak vraví ...
Read More
Read More
Vianočná glosa a pečienka s macerovanou cibuľou
Uverejnené v MAK magazín 12/2016
makmagazin.sk
Existuje obdobie, na ktoré keď si spomeniem, tak mi pred očami beží obraz ako z dobrej ...
Read More
Read More
Jedz a miluj s Kai
Kai a jej blog som sledoval už dlhší čas. Bol pre mňa vizuálne veľmi príťažlivý, hlavne bol iný ako väčšina ...
Read More
Read More
Barát füle – Dezert mojej prababičky a ucho pána Baráta
Moji prarodičia žili na štátnom statku, ktorý tu spravovali. Boli to veľmi skromní a obetaví ľudia plní lásky. Rovnako sa ...
Read More
Read More
Aromatické kura, tekvica, prababkine jablká a kukuričná mrvenica
Takto pred rokom sme spolu s Melónom pripravovali recepty pre magazín Pyré. Bol to skvelý víkend, počas ktorého sme varili, jedli ...
Read More
Read More
Magna pomáha deťom terapeutickou stravou
V Pakistane a Indii som videl, ako to v skutočnosti vyzerá, keď človek žije „z rúk do úst“ – aj to ...
Read More
Read More
Huby a Hríby
Recepty a fotografie boli uverejnené v mesačníku FOOD pre MF.
Číslo 08/2016
Dubáková zmrzlina
2 hrste sušených dubákov
500 ml mlieka
500 ml šľahačkovej smotany
1 ...
Read More
Read More
Šóška, boleň, fritovanie
Šóška je pre mňa nenahraditeľná chuť, ktorá vo mne evokuje rodinu a výsostne moju drahú babku, ktorá nám ju pripravovala ...
Read More
Read More
Uhorková sezóna a uhorka na grile.
Uhorková sezóna je každé leto v znamení akéhosi ticha. U nás sa to však veľkým tichom nikdy nevyznačovalo. Väčšinou mama ...
Read More
Read More
Bryndza s grilovaným karfiolom a cviklovým jogurtom
Pre niekoho je to borovička, no pre mňa je najslovenskejší produkt bryndza. V top reštauráciách zažíva tento rok veľký návrat ...
Read More
Read More
Holub s pyré z pečenej zeleniny a medovými ríbezľami
Pečené holuby nikomu do úst nepadajú. Vraví odveká fráza. Veru tak, nikdy v živote som túto situáciu nezažil, i keď ...
Read More
Read More
Pečená rebarbora s mrveničkou a vtáčím mliekom
Internet je každoročne v takomto období zahltený postami o tom, ako kvitne baza. Robiť bazový sirup sa stalo národným športom všetkých ...
Read More
Read More
Kačacie prsia so žihľavovo-špenátovou omáčkou, púčiky medvedieho cesnaku
Ráno si zvyknem dať popri behu aj malú prechádzku, počas ktorej sa vydýcham a pospomínam si na recepty a nápady. Znie ...
Read More
Read More
Pyré : Macek a Melón
Magazín PYRÉ / DECEMBER 2015 / JABLKO
O Melónovi a našom stretnutí som už písal v "Príbehoch". Ubehlo len pár mesiacov ...
Read More
Read More
Dusené reďkovky s amarantom, tvarohom a petržlenovou penou
Pôvodne som chcel použiť hubu smrčok obecný, no ako to už býva s mojimi hubárskymi schopnosťami a šťastím, za tých ...
Read More
Read More
Semana Santa
Ešte pred svitaním som sa zobudil na hluk upratovacích áut v našej malej sevillskej uličke kúsok od ulice Francos. Cez ...
Read More
Read More
Hovädzí jazyk s emulziou z medvedieho cesnaku a tymianovou soľou
Vyrastal som na južnom Slovensku, kde to na jar v záhradách a hájoch vonia práve jemnou cesnakovou arómou. Vraj prvé, ...
Read More
Read More
Jeruzalemský artičok s fermentovanými orechmi a ľanovými oplátkami
Určite poznáte tie posledné jarné týždne, keď sa zima snaží z posledných síl zaujať naše oči. Vytvára atmosférické scenérie v ...
Read More
Read More
Fazuľová omáčka s vanilkou a dusenou zeleninou s tekvicovým olejom
Fazuľová omáčka bola v našej rodine popri zemiakovej vždy hlavným omáčkovým ťahúňom. Áno, myslím tým prívarok, ale v našej kuchyni sa nikdy ...
Read More
Read More
Srnčie srdce marinované v borievkovej emulzii
To, aké jedlo budem prezentovať na mojom webe a akým spôsobom, bola moja dilema, ktorou som sa zaoberal už od počiatku ...
Read More
Read More
Kiro : Kuchyňa je môj labák
Často si ľudia mýlia naše hlasy v telefóne. V čase, keď som robil v lekárni, boli operátorky distribúcie zúfalé z toho, ...
Read More
Read More
Melón : Ázijské rebrá
Rebrá
2kg bravčových rebier
Hrsť čerstvého koriandra
Sezamove semiačka
Arašidy
Chilli paprička
Marináda
2Pol.l sójovej omáčky
2 Pol.l. sezamového oleja
1 veľký strúčik cesnaku
1Pol.l. strúhaného zázvoru
1Pol.l. medu
3 jarné cibuľky
1 ...
Read More
Read More
Zuzina : Millionaire Chocolate Squares
Na moju víkendovú návštevu vytiahla Zuzina eso z rukávu. Nie len tak náhodou si hovorí Dezertína. Pripravila mi karamelovú „bombu“, ...
Read More
Read More
Melón : Trhané bravčové pliecko
2 kg bravčového pliecka
Pol.l. horčičného prášku
Pol.l. soli
Pol.l. čierneho mletého korenia
Pol.l. sušeného cesnaku
Pol.l. sušenej cibule
Čaj.l. rímskeho kmínu
Olivový olej ( prípadne bravčová ...
Read More
Read More
Melón a Zuzina
V jedno jarné ráno mi prišla správa na messenger. Písal mi akýsi Peter (Melón). Vraj jeho tater Imrich, rovnako i môj, rozprával ...
Read More
Read More
Treska s ružami
Stromy naokolo začali žltnúť a rána očerveneli. Vzduch je chladný, ale slnko ešte príjemne ohrieva. V tomto období pripravujem záhradu na ...
Read More
Read More
Andrej : Budúcnosť našich žalúdkov
V roku 2007 som napísal Andrejovi e-mail: Dobrý deň, pán doktor, rád by som fotil vašu prácu a chodil s vami ráno ...
Read More
Read More
O tom, že čierno-biela a jedlo sú moja vášeň.
Už od detstva som s veľkou obľubou pozeral staré čierno-biele filmy. Z nich som presedlal na fotografiu. Čierno-bielej som sa ...
Read More
Read More