Príbehy a jedlo

Rehydrovaná cuketa maslom a so šťaveľom

Tak sa mi zdá, že v našej záhrade sa objavili cukety až koncom 90. rokov. Jedno leto sa nám už z nejakej ...
Read More

Paradajky, burizony, kukurica a lašky

Posledné letá som protestne nevaril ani nefotil. Z horúcej kuchyne som sa pratal svinským krokom. Na jednej strane som prepotil o niečo menej ...
Read More

Zelerové tacos a srdce

Od malička si pamätám, že sme mali doma pľúcka, srdcia, pečienky či držky. Bolo to normálne, lebo dobrého mäsa bolo ...
Read More

Kvaka, čierna reďkovka a kačacina

Vlak do Prahy je asi veľmi inšpiratívny – alebo je to iba tým, že potrebujem využiť 4 hodiny cesty s mizerným ...
Read More

Zemiaky, slanina, kel – Pyré prababičky a jesenná večera k sekere.

Celý víkend som trávil v Budapešti. Vychutnával som si popoludňajšiu kávu v malej zalezenej kaviarni v pasáži medzi dvomi blokmi, neďaleko Váci utca ...
Read More

Záhrada a šalátová polievka ako predjedlo so zaúdeným jogurtom

Moji prarodičia boli veľmi skromní ľudia. Žili na statku v Nových Zámkoch a v ťažkých časoch vychovali 5 detí. Moja prababička bola znamenitá ...
Read More

Králik domáci

Písať texty na etapy nie je mojím koníčkom. Ale prepisovať, to už áno. Aj tento článok som už dvakrát prepísal ...
Read More

Tatarák s medveďom

Konečne veľa zelenej. Zelená, ktorá je na tanieri, ale aj zelená tráva, na ktorej si môžem lebediť v parku s priateľmi. A ...
Read More

Koleno, súčasť pivnej kultúry

Zábavka menom pracovné oblečenie mi spravila dlhodobý program, no zároveň aj veľkú radosť. To, čo ma inšpirovalo doteraz v kuchyni, ma ...
Read More

Topinambur, med, vanilka, káva, medovka a olej z jedľe.

Mohlo to byť takto pred rokom, možno jeden mesiac, ako sa vraví, „plus-mínus, autobus“, keď som hľadal vhodnú kombináciu pre ...
Read More

Metamorfóza mrkvy ako zimné osvieženie

Keď cestujem na východ Slovenska po južnej trase, rád si pustím Bélu Bartóka a kochám sa otvorenou južnou krajinou. Tá hudba ...
Read More

Na zeler treba dospieť=Zeler, cviklový prach a prepálené maslo

Zeler je chuťová záhada. Prirovnal by som ho k červenému vínu. Na obe chute treba dozrieť, minimálne sa tak vraví ...
Read More

Vianočná glosa a pečienka s macerovanou cibuľou

Uverejnené v MAK magazín 12/2016 makmagazin.sk Existuje obdobie, na ktoré keď si spomeniem, tak mi pred očami beží obraz ako z dobrej ...
Read More

Jedz a miluj s Kai

Kai a jej blog som sledoval už dlhší čas. Bol pre mňa vizuálne veľmi príťažlivý, hlavne bol iný ako väčšina ...
Read More

Barát füle – Dezert mojej prababičky a ucho pána Baráta

Moji prarodičia žili na štátnom statku, ktorý tu spravovali. Boli to veľmi skromní a obetaví ľudia plní lásky. Rovnako sa ...
Read More

Aromatické kura, tekvica, prababkine jablká a kukuričná mrvenica

Takto pred rokom sme spolu s Melónom pripravovali recepty pre magazín Pyré. Bol to skvelý víkend, počas ktorého sme varili, jedli ...
Read More

Magna pomáha deťom terapeutickou stravou

V Pakistane a Indii som videl, ako to v skutočnosti vyzerá, keď človek žije „z rúk do úst“ – aj to ...
Read More

Huby a Hríby

Recepty a fotografie boli uverejnené v mesačníku FOOD pre MF. Číslo 08/2016 Dubáková zmrzlina 2 hrste sušených dubákov 500 ml mlieka 500 ml šľahačkovej smotany 1 ...
Read More

Šóška, boleň, fritovanie

Šóška je pre mňa nenahraditeľná chuť, ktorá vo mne evokuje rodinu a výsostne moju drahú babku, ktorá nám ju pripravovala ...
Read More

Uhorková sezóna a uhorka na grile.

Uhorková sezóna je každé leto v znamení akéhosi ticha. U nás sa to však veľkým tichom nikdy nevyznačovalo. Väčšinou mama ...
Read More

Bryndza s grilovaným karfiolom a cviklovým jogurtom

Pre niekoho je to borovička, no pre mňa je najslovenskejší produkt bryndza. V top reštauráciách zažíva tento rok veľký návrat ...
Read More

Holub s pyré z pečenej zeleniny a medovými ríbezľami

Pečené holuby nikomu do úst nepadajú. Vraví odveká fráza. Veru tak, nikdy v živote som túto situáciu nezažil, i keď ...
Read More

Pečená rebarbora s mrveničkou a vtáčím mliekom

Internet je každoročne v takomto období zahltený postami o tom, ako kvitne baza. Robiť bazový sirup sa stalo národným športom všetkých ...
Read More

Kačacie prsia so žihľavovo-špenátovou omáčkou, púčiky medvedieho cesnaku

Ráno si zvyknem dať popri behu aj malú prechádzku, počas ktorej sa vydýcham a pospomínam si na recepty a nápady. Znie ...
Read More

Pyré : Macek a Melón

Magazín PYRÉ / DECEMBER 2015 / JABLKO O Melónovi a našom stretnutí som už písal v "Príbehoch". Ubehlo len pár mesiacov ...
Read More

Dusené reďkovky s amarantom, tvarohom a petržlenovou penou

Pôvodne som chcel použiť hubu smrčok obecný, no ako to už býva s mojimi hubárskymi schopnosťami a šťastím, za tých ...
Read More

Semana Santa

Ešte pred svitaním som sa zobudil na hluk upratovacích áut v našej malej sevillskej uličke kúsok od ulice Francos. Cez ...
Read More

Hovädzí jazyk s emulziou z medvedieho cesnaku a tymianovou soľou

Vyrastal som na južnom Slovensku, kde to na jar v záhradách a hájoch vonia práve jemnou cesnakovou arómou. Vraj prvé, ...
Read More

Jeruzalemský artičok s fermentovanými orechmi a ľanovými oplátkami

Určite poznáte tie posledné jarné týždne, keď sa zima snaží z posledných síl zaujať naše oči. Vytvára atmosférické scenérie v ...
Read More

Fazuľová omáčka s vanilkou a dusenou zeleninou s tekvicovým olejom

Fazuľová omáčka bola v našej rodine popri zemiakovej vždy hlavným omáčkovým ťahúňom. Áno, myslím tým prívarok, ale v našej kuchyni sa nikdy ...
Read More

Srnčie srdce marinované v borievkovej emulzii

To, aké jedlo budem prezentovať na mojom webe a akým spôsobom, bola moja dilema, ktorou som sa zaoberal už od počiatku ...
Read More

Kiro : Kuchyňa je môj labák

Často si ľudia mýlia naše hlasy v telefóne. V čase, keď som robil v lekárni, boli operátorky distribúcie zúfalé z toho, ...
Read More

Melón : Ázijské rebrá

Rebrá 2kg bravčových rebier Hrsť čerstvého koriandra Sezamove semiačka Arašidy Chilli paprička Marináda 2Pol.l sójovej omáčky 2 Pol.l. sezamového oleja 1 veľký strúčik cesnaku 1Pol.l. strúhaného zázvoru 1Pol.l. medu 3 jarné cibuľky 1 ...
Read More

Zuzina : Millionaire Chocolate Squares

Na moju víkendovú návštevu vytiahla Zuzina eso z rukávu. Nie len tak náhodou si hovorí Dezertína. Pripravila mi karamelovú „bombu“, ...
Read More

Melón : Trhané bravčové pliecko

  2 kg bravčového pliecka Pol.l. horčičného prášku Pol.l. soli Pol.l. čierneho mletého korenia Pol.l. sušeného cesnaku Pol.l. sušenej cibule Čaj.l. rímskeho kmínu Olivový olej ( prípadne bravčová ...
Read More

Melón a Zuzina

V jedno jarné ráno mi prišla správa na messenger. Písal mi akýsi Peter (Melón). Vraj jeho tater Imrich, rovnako i môj, rozprával ...
Read More

Treska s ružami

Stromy naokolo začali žltnúť a rána očerveneli. Vzduch je chladný, ale slnko ešte príjemne ohrieva. V tomto období pripravujem záhradu na ...
Read More

Andrej : Budúcnosť našich žalúdkov

V roku 2007 som napísal Andrejovi e-mail: Dobrý deň, pán doktor, rád by som fotil vašu prácu a chodil s vami ráno ...
Read More

O tom, že čierno-biela a jedlo sú moja vášeň.

Už od detstva som s veľkou obľubou pozeral staré čierno-biele filmy. Z nich som presedlal na fotografiu. Čierno-bielej som sa ...
Read More